Üdvözöllek a
Pöttyös Kert háza táján!

Találsz itt minden jót, ami csak a kerttel, termeléssel, kacsákkal, fenntarthatósággal kapcsolatos.

Boszorkánykonyhánk termékei
Szeretek kísérletezni, új ízeket kipróbálni. A termékeim sem átlagosak, nem kapható mindenhol rebarbara lekvár. Céklából sem készítenek sokan csatnit, ami egyébként magyarul annyit jelent: sűrű, fűszeres, édes és/vagy csípős szósz, amit főként gyümölcsökből és zöldségekből, erőteljes fűszerezéssel készítenek, és kiválóan alkalmas ételek ízesítésére.

Szeretném megszerettetni a kertművelés mellett a főzést is az ide látogató kedves érdeklődővel. Megmutatni, hogy mennyi mindent el lehet tenni a téli napokra! A portékáim a látogatások során megvásárolhatók, de segítek is, hogy miből mit érdemes készíteni, ha Téged csak a feldolgozás érdekel. A mamám mindig azt mondta, hogy a szeretettel készült étel sokkal ízletesebb, mert a főzés során azokra gondolsz, akiket majd vendégül látsz, akiket szeretsz, és így belefőzöd a szeretetedet! Nagyon szeretek enni, főleg finom, ízes, tartalmas ételeket. De mindez csak úgy lehetséges, ha egészséges, vegyszermentes magas beltartalmi értékkel rendelkező élelmiszert használunk a főzés során. Szóval az én boszorkánykonyhámban sok finomság készül, íme, a nagy csapat:

Torma
Ecetes Torma - 200 g
Csak egy szippantás a jobból! :-) Aki reszelt már több kg tormát, az tudja mire gondolok! ;-) Én sem gondoltam bele, hogy mire vállalkoztam, egy napig olyan volt a szemem, mintha 24 órás romantikus film maratonon vettem volna részt. Életemben nem sírtam annyit, mint a torma készítése során! Szóval az általam készített torma igazi érték! Az idő múlásával enyhül az ereje. Esetleg pár kanál tejföllel lehet lágyítani!
Összetevők: torma, ecet, cukor,só
Csatnik
Cékla csatni - 220 g
Azoknak, akik szeretik az igazán különleges ízeket!
Vörösborban párolt cékla, fűszerekkel felturbózva és mézzel krémesítve!
Sült húsok, grillezett sajtok mellé igazi társ!
Több étterem menüjében szerepelt már, pl.céklás rizottó formájában.
Összetevők: cékla, hagyma, alma fűszerek, vörösbor, méz
Zöld paradicsom csatni - 250 ml
Édes és savanyú, egy különleges ízvilágú zöld paradicsomból készült csatni, almával, lila hagymával, fűszerekkel. Natúr hús, virsli, sajtok és chips mellé mártogatósnak nagyszerű társ.
Lekvárok
Frissítő lekvár - 220 g
(Levendulás-almás-rebarbara lekvár)
Egyedi, saját fejlesztésű termék 2024-ből a levendulás-almás-rebarbara dzsem. A tesztelők azt állapították meg, hogy frissítő hatású, ezért lett ez a fantázia neve! Fogyasszátok egészséggel, vagy ajándékozzatok egyedi különleges lekvárt!
Összetevők: rebarbara, alma, cukor, levendula, citrom
Rebarbara lekvár - 220 g
Egy igazi különlegesség a bátraknak és az egyéniségeknek.
A rebarbara alapjában egy savanykás ízű zöldség, egy kis gyömbértől kölcsönöztem neki enyhe csípős ízt, és megbolondítottam egy kis vaníliával. Az eredmény egy nem mindennapi lekvár!
Több étterem menüjében szerepelt már, izgalmas gasztrokaland, amikor húsokhoz társítva kerül az asztalra.
Ha szereted a különleges ízeket, akkor a rebarbarát ki kell próbálnod!
Összetevők: rebarbara, vanília, gyömbér, cukor
Epres és málnás rebarbara lekvár - 220 g
Az eper és a málna is nagyon jól passzol a rebarbarához. A lekvár fele-fele arányban tartalmaz málnát vagy epret és rebarbarát! Mivel nagyon lédús növényekről van szó, és a rebarbarának nagyon alacsony a pektin tartalma, ezért agar-agarral lett összefőzve. Csodás pink színű, ezért a fantázianeve: Barbie-lekvár. Gyönyörű színéhez különleges íz dukál. Próbáljátok ki bátran!
Narancsos Sütőtök lekvár - 220 g és 370 g
Azt gondolom, ennek a lekvárnak adhatnám a karacsony íze nevet is. Narancs és mézeskalácsfűszer találkozása a sütőtökkel, mennyei párosítás.
Volt olyan év, hogy a zserbó alá is ez a lekvár került a barack helyett. Nagyon megkedvelte a család, lányom épp úgy eszi, mint sokan a nutellát: kanállal, magában.
Összetevők; sütőtök, narancs, fűszerek, cukor
Fürdősók
Leveldulás fürdősó
Különböző formákban, kiszerelésekben kapható. A kémcsöves verzió egy adagot tartalmaz, ez amolyan kis egyszerű ajándék ötlet. A nagyobbakat, ami vagy gömb (250g), vagy fenyő (450g), az állandó használóknak ajánlom.
Összetevők: parajdi só, levendula virág, levendula olaj, micapor
Rózsás fürdősó
Formátumai, kiszerelései a levendulás fürdősóhoz hasonlók: kémcsöves, gömb, fenyő.
Összetevők: parajdi só, rózsaszirom, bergamott olaj és mica por
Nyugtató fürdőzsák
Aki csak egy kis nyugalomra vágyik, annak ajánlom a nyugtató zsákocskát.
Forró vízbe áztatás után merülj el a kádba, és élvezd ahogy ellazítja a testedet a finom gyógynövények aromája! Gyertyafény és némi relax zene fokozhatja az érzést, a pohár borocskát már nem is említem.
Használat után alaposan nyomd ki belőle a vizet, és hagyd teljesen megszáradni, így minimum 3 alkalommal fel tudod használni!
Egyébként illatosítónak is tökéletes!

Összetevők: citromfű és levendula

Fűszerek
Bazsalikom
A bazsalikom sokoldalúan használható fűszer: saláták, szószok, sültek, mártások ízesítésére tökéletes. A zöld genovai a legnagyszerűbb társa a paradicsomnak, de még limonádé is készíthető belőle (lejjebb a recept!). A bazsalikom dekorációnak is csodás növény, főleg a lila, szépséges színével feltűnősködik a kertben. Fontos szempont, hogy még szúnyogriasztónak is tökéletes, ezért mindenképpen ajánlatos nevelgetni pár szálat a kertben.

Ime a limonádé recept: Egy tálba dobjuk a bazsalikomot a szárával együtt, de egy tucat szép levelet előtte lecsípni róla, ez később jó lesz díszítésnek. Megszórjuk ízlés szerint cukorral, és egy törőfával vagy kanállal kicsit összezúzzuk, hogy szépen elkezdjen illatozni. A kígyóuborka 2/3 részét felszeleteljük kb. 2 mm vastagságúra, és ezt, valamint a cukorral összetört bazsalikomot is egy megfelelő méretű kancsóba tesszük. Az egészet felöntjük 1,5-2 liter jó meleg, de nem forró vízzel, elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A limonádét jéggel megpakolt poharakba töltjük, és adunk hozzá egy kis friss citrom-, vagy narancslevet. Karikára szeletelt friss uborkával, citrommal és a félretett bazsalikom levelekkel kínáljuk.

Kakukkfű
A kakukkfű egy szárazságtűrő, fényigényes kis gyönyörűség. Nálam a kerti út szegélynövénye is, nagyon kis díszes, jól mutat virágzás idején! Illetve az is fontos szempont, hogy takarja a talajt, így ezen a területen a gazok elterjedése kizárva!
Gombás ételek, sült csirke fűszere. De teája fertőtlenítő, immunerősítő is, szóval egyétek és igyátok, mert igazán hasznos, a szervezetünk helyes működésében nagy segítség!
Zsálya
A zsálya levelének forrázata torokgyulladás és szájbetegségek gyógyításában nagy segítség lehet. Nálam a téli időszakban mindig kerül egy csipet zsálya is a teakeverékhez. Egyébként a nehéz zsíros ételekhez használom, de mindig vegyesen a többi fűszerrel keverve, mert nekem önmagában nagyon erős. Részben ezért is jött létre a zsályás fűszersó. Ha húst kell sózni, akkor mindig ezt használom. Maga a növény tökéletes dísze lehet a kertnek, természetesen ő is napos meleg helyen érzi magát a legjobban, mint általában az összes fűszernövény!
Káposzta
Savanyú káposzta
Egy igazi tápanyag bomba, a savanyú káposzta. Az egyik legjobb probiotikus étel, igen gazdag B-, E- és K-vitaminban, valamint béta karotinban. Sőt, 200 g fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
Legértékesebb összetevője az érlelés során keletkező tejsav, ami jótékonyan hat a belekre, segíti a méreganyagok távozását, így hozzájárul, hogy a bőrünk tisztább és ragyogóbb legyen.
Időszakos termék, karácsonyra mindig elfogy.
Ha felkeltettem az érdeklődésedet, gyere és látogass meg minket!

Szeretettel:
Nagy Renáta
a Pöttyös Kert megálmodója


design & code: